Home TNPSC Exam ENGLISH GK ENGLISH GK FOR GOVT EXAMS | TNPSC EXAM – 0105

ENGLISH GK FOR GOVT EXAMS | TNPSC EXAM – 0105

0
5
TNPSC General Knowledge Questions and Answers

11. Where can a person exchange his/her money into foreign currency?
(A) In the nationalized banks (B) Passport Office (C) Any stock exchange
(D) Special counters at the Union Ministry of Commerce
(E) An authorized dealer of the Reserve Bank of India (Ans : E)

12. In which city is Salarjung Museum located?
(A) Hyderabad (B) Lucknow (C) Bhopal (D) Mysore (E) None of these (Ans : A)

13. “The Doing Business Report” is prepared by which of the following organizations every year ?
(A) Asian Development Bank (ADB) (B) World Bank
(C) International Monetary Fund (IMF) (D) World Trade Organization (WTO)
(E) None of these (Ans : B)

14. What is the purpose of celebrating Rajiv Gandhi Sadbhavana Divas?
(A) To promote national integration (B) To promote communal harmony (C) To eschew violence 
(D) To promote goodwill among the people (E) All of the above (Ans : E)

15. The central bank of which country has the largest foreign reserves in the world?
(A) China (B) Saudi Arabia (C) European Union 
(D) Switzerland (E) Japan (Ans : A)

16. Govt. of India has made an agreement with which of the following countries to upgrade it’s AN–32 aircrafts used by the Indian Airforce ?
(A) Ukrain (B) France (C) Russia (D) Britain (E) None of these (Ans : A)

17. Which among the following is not a characteristic of leasing ?
(A) Parties (B) Asset (C) Term (D) Rental (E) None of the above (Ans : E)

18. Who at present, is the CEO of Apple Inc ?
(A) Steve Jobs (B) Tim Cook (C) Martin Botha (D) Leonard Anderson (E) Robert Springs (Ans : B)

19. Who amongst the following is the author of the book “Shape of Things To Come” ?
(A) Adam Smith (B) James Joyce (C) Daniel Defoe 
(D) Edgar Snow (E) H.G. Wells (Ans : E)

20. The present Indian monetary system is based on–
(A) Gold Reserve System (B) Proportional Reserve System
(C) Convertible Currency System (D) Minimum Reserve System
(E) None of these (Ans : D)

21. ‘Badayun’ which was in news in May-June 2014 is a place in–
(A) Madhya Pradesh (B) Bihar (C) Rajashtan 
(D) Jharkhand (E) Uttar Pradesh (Ans : E)

22. Which of the following is the name of a private sector Bank in India ?
(A) IDBI Bank (B) Axis Bank (C) Corporation Bank
(D) UCO Bank (E) All are Private Banks (Ans : B)

23. Exporters in India get insurance cover and risk cover from which of the following organizations ?
(A) SIDBI (B) NABARD (C) ECGC 
(D) RBI (E) None of these (Ans : C)

24. John Kerry who was in India recently is the U.S. Secretary of
(A) Commerce (B) State (C) Treasury 
(D) Defence (E) None of these (Ans : B)

25. Which of the following terms is not related with the game of Hockey ?
(A) Back Swing (B) Short grip (C) Hook 
(D) Slice (E) Short comer (Ans : E) 

NO COMMENTS

Leave a Reply

%d bloggers like this: